Select Page

Ik las redelijk recent een artikel over preppen en dat er meer aandacht voor is sinds corona. Het artikel ging over mensen die al veel langer preppen en ook meer voorbereid zijn op dystopische scenario’s die niet per se onrealistisch zijn, maar voor de meesten toch extreem aandoen. Voorbereiden op slechte tijden op zichzelf daarentegen is niet zo’n rare gedachte. Het is de reden waarom we verzekerd zijn of een veiligheidsgordel dragen. Zo kun je ook voorbereiden op tijden die minder gunstig zijn. Aangezien ik er rekening mee hou, heb ik daar simpele voorzieningen voor getroffen die heel praktisch zijn en nauwelijks extra geld kosten.

Wat als je niet meer kunt winkelen?

De vraag als je niet meer kunt winkelen is er een die dit jaar massaal beantwoord is in Nederland. Deels omdat het inkomen weg viel van een grote groep mensen, maar ook omdat sommige winkels gesloten werden om de besmettingen in te dammen. Toen de winkels wel open waren bleken bepaalde schappen langdurig leeg. En natuurlijk kun je ook niet meer winkelen als je niet naar buiten wilt of kunt. Bezorgdiensten voor supermarkten kunnen soms dagen tot weken vol zitten, zeker rondom kerst. Het betekent dat je concreet een voorraad van producten moet hebben die je al dagelijks gebruikt. Voedsel is daar een goed voorbeeld van. 

Nutriënttechnisch en duurzaamheid

Natuurlijk kun je duur voedsel kopen die tientallen jaren houdbaar blijft, maar het is gemakkelijker en goedkoper om te concentreren op de categorieën conserven en diepvries. Twee categorieën die vaak verser zijn dan wanneer je iets vers koopt, zo heeft de Tufts universiteit onderzocht. De zogenaamde verse groente en fruit worden geoogst voor ze rijp zijn en zullen dan tijdens transport rijpen. Daarnaast worden ze vaak nog een tijd opgeslagen in pakhuizen en liggen vervolgens nog 1-3 dagen in de winkel. Hiervan beland veel in de prullebak. Amerikaanse onderzoekers hadden berekend dat als je al het verspilde voedsel in de VS om zou slaan naar de burger dat de gemiddelde Amerikaan tussen de 900 en 1.400 kcal per dag aan voedsel weggooit. Conserven en diepvriesproducten worden doorgaans geoogst als ze rijp zijn, waardoor ze meer zon hebben genoten en binnen enkele uren erna ingevroren en verpakt. Het verlies van nutriënten is eigenlijk minder dan wanneer je vers koopt uit de supermarkt, het is doorgaans goedkoper en belangrijk voor dit artikel, langer houdbaar. Het is bovendien veel duurzamer, ook de diepvriesproducten.

Gezondheidsrisico’s

Sommige van deze conservenproducten hebben toegevoegd zout of suiker. Die kun je dan beter laten staan, omdat je die zelf wel toe kunt voegen. Een andere zorg is de BPA-coating in blik, waar een maximum blootstellingslimiet voor is. Op dit moment zit de gemiddelde Nederlander 30 x onder dat limiet. Er is dus een ruime marge en zelfs als je exclusief uit blik eet, blijf je onder die limiet. Er zijn overigens blikleveranciers die geen BPA-coating gebruiken (wel moeilijk te verkrijgen) en daarnaast heb je glas en mylar opties. Mylar wordt gebruikt in flexibele verpakkingen en je kent ze vooral van de zilverkleurige yoghurt- en kwarkdeksels. Er worden steeds meer producten verkocht in mylarzakken van soepen tot diverse bonenschotels. Die zijn BPA vrij en dan heb je nog altijd de glasoptie. Als het gaat om vlees en vis, dan zit je nagenoeg vast aan blik of diepvries op wat gedroogd materiaal na zoals worst of beef jerky.

Praktisch

Je begint eerst met het uitproberen van producten. Diepvries is een goede optie en er zijn zat mogelijkheden om die uit de zak, meteen in de koekenpan te gooien zonder te ontdooien. Groente, peulvruchten en fruit in potten zijn jaren houdbaar en vereisen bovendien geen elektriciteit voor opslag. Hetzelfde geldt voor pasta en rijst. Daarnaast zijn makreel, haring, sardientjes en zalm in blik te verkrijgen, evenals kip, varkensvlees en kalkoen. Het is wel goed om gevarieerd te blijven eten. 5 soorten van een categorie zoals groente, fruit en vlees, kun je als uitgangspunt nemen. Als je je zorgen maakt om BPA in blik dan kun je deze beperken tot 3 of 5 keer per week als salade bij de lunch of als onderdeel van de avondmaaltijd. Als je 14 tot 21 eetmomenten per week hebt is dat dus ongeveer een vijfde tot een kwart van je eetmomenten. Diepvries- en glasproducten kun je gemakkelijk dagelijks en bij elke maaltijd eten. Vervolgens stem je je voorraad af op je voorkeur en koop je elke week iets extra’s totdat je voor 30 dagen extra voedsel in huis hebt. Daar kun je afhankelijk van je budget lang of kort over doen. Als je voor alles 3 tot 5 eetmomenten per week hanteert en elke week je voorraad aanvult, dan heb je binnen 4 maanden je complete assortiment ververst, ruim binnen de houdbaarheidsdatum die vaak 2 jaar is. Het is daarom zo belangrijk dat je ook daadwerkelijk lust wat je hebt ingekocht, anders blijf je ermee zitten. Een luxe optie is een broodbakmachine, aangezien je broodmix ook lang houdbaar is. Ook daar is het belangrijk om het te rouleren. Bak dus regelmatig, bijvoorbeeld 1 x per week of per maand vers brood. Jams, pasta’s en pindakaas zijn eveneens lang houdbaar.

Afsluitend

Preppen kan dus heel praktisch zijn en is bovendien duurzamer. Voedselverspilling wordt tot het minimum beperkt, het oogsten en conserveren kan met de seizoenen mee gebeuren, terwijl opslag geen speciale koeling vereist met diepvries als uitzondering. Toch valt er wat te zeggen voor diepvries, omdat je assortiment uitgebreid wordt en dan met name met de vlees- en visopties als je dat belangrijk vindt. Zelfs met diepvries zijn de producten duurzamer dan vers. Sommigen mensen hebben een voorraad voor enkele weken, terwijl anderen tot wel een jaar ‘uit de kast’ kunnen eten. Die extra voorraad is ook heel handig als je spontane mee-eters hebt in de toekomst. Natuurlijk kun je ook voorbereiden op andere zaken zoals een grote stroomstoring. Dan ben je blij met je eten in potten, maar wat doe je dan met water en warmte? Misschien een onderwerp voor de volgende keer.

Previous article

De toekomst is aan COVIDzero

Next article